We vernamen het overlijden van Jacques Van Lerberghe.
Bij de jongeren binnen onze JKA-familie zal deze naam niet veel oproepen, maar bij de oudere JKA-ers zal dit zeker heel wat herinneringen oproepen; meestal goede, maar bij sommigen misschien ook minder goede.

Jacques was één van ‘De Vijf’ die bij het overlijden van Miyazaki-shihan beslisten het levenswerk van onze shihan verder te zetten. Dat er nu een sterke JKA-karate-beleving in België bestaat is dus ook voor een stuk aan hem te danken. Maar wie was Jacques Van Lerberghe?

Als mens was hij een erg enthousiaste, spontane, sociale en impulsieve persoonlijkheid. Als hij éénmaal begon kon hij er de sfeer inhouden, soms tot op het randje.
Als karateka kenmerkte hij zich, ondanks zijn ‘struisheid’, door zijn explosiviteit en lenigheid; basiseigenschappen voor goede karate-bekwaamheid.
Als kamper was hij, zeker in zijn beginjaren, geen voorbeeld van ‘controle’. Het aantal wedstrijden die hij verloor wegens ongeoorloofd contact is niet op twee handen te tellen. Maar onze shihan bleef vertrouwen hebben in hem, en Jacques groeide aldus uit tot één van onze Belgische topkampers binnen onze nationale ploeg.

Zijn sociaal gevoel, zijn enthousiasme en zijn reputatie, maar ook zijn intelligentie zorgden ervoor dat hij meer en meer doorgroeide tot leider bij onze Franstalige JKA-familie. Jarenlang was hij dan ook de voorzitter van ‘JKA-Francophone’. Meer nog, hij werd zelfs nationaal voorzitter van de Belgische Karate Federatie.
Bij de Franstalige overheid bleef hij zich onvermoeid inzetten om de traditionele karatebeoefening erkend te krijgen, naast de sportkarate. Spijtig genoeg dreef dit hem meer en meer in de richting van die sportkarate, in tegenstelling met de visie van de Franstalige JKA-familie. Daar had Jacques het erg moeilijk mee en ietwat verbitterd nam hij afscheid van onze karatewereld en trok zich terug binnen zijn familie. Dat moet zwaar geweest zijn voor hem, zeker toen hij enige tijd terug ook nog zijn levenspartner Niki verloor.

Zelfs al trok hij zich terug uit de  Belgische karatewereld, toch verdient Jacques herinnerd te worden als één van de grondleggers van de groei en bloei van JKA-karate in ons land.

Dat hij moge rusten in vrede.

Dirk De Mits                                                Sergio Gneo
voorzitter JKA Belgium Academy vzw        Chief instructor JKA Belgium